zgadywanka

Zgadnij co to ?

Nie ! Błędna odpowiedź !

Spróbuj ponownie.

Doskonale !

Dynarek (również zwany drejfusem) – był to metalowy stelaż wykorzystywany pod garnek gliniany lub żeliwny, używany do gotowania potraw na otwartym ogniu rozpalonym na nalepie pieca chlebowego.  W Polsce południowej najpopularniejsze były dynarki w kształcie trójkąta o wklęsłych bokach, na trzech nóżkach.

Rzadziej używano dynarków prostokątnych, o powierzchni wypełnionej ułożonymi równolegle prętami żelaznymi.

„Wreszcie dotarliśmy do miejsca niesamowitego [dymnej chaty]: ściany chaty były wewnątrz czarne jak smoła, choć nie znalazłam śladu sadzy. W powietrzu roznosił się specyficzny zapach dymu, bo chłop coś gotował wiec ogień pod dynarkiem trzeszczał i strzelał, a dym kłębami wylewał się spod sufitu i napełniał całą izbę niepowtarzalnym zapachem” – wspomnienia  z badań terenowych przeprowadzonych w Moszczenicy w 1959 r., spisane przez Barbarę Sierżęgę.

Nie ! Błędna odpowiedź !

Spróbuj ponownie.

Nie ! Błędna odpowiedź !

Spróbuj ponownie.